Mitä on CrossFit?

“Constantly varied, high intensity, functional movement”

…eli suomennettuna: CrossFit on jatkuvasti vaihtelevaa, toiminnallista liikettä korkealla intensiteetillä.

Constantly varied – jatkuvasti vaihteleva/muuttuva

Mitä enemmän lisäät vaihtelevuutta ja monipuolisuutta harjoitteluusi, sitä enemmän kehosi kehittyy. Olipa tavoitteenasi laihtuminen, lihasmassan kasvu, voiman kehittyminen, ninjaksi tai jopa Chuck Norrisiksi muutuminen yms., niin vaihtelu on avainasemassa treenaamisessa. Jatkuva vaihtelu harjoituksissa, painoissa, sarjoissa, matkoissa, kestossa jne., on tie nopeaan kehitykseen.

                ”CrossFit-lajin erikoisuus on siinä, ettei siinä erikoistuta mihinkään”

High Intensity – korkea intensiteetti

CrossFit-harjoitukset ovat tavallisesti suunniteltu siten, että lyhyen ajan sisällä  tehdään paljon töitä. Valtaosa treeneistä tehdään aikaa vastaan, mikä mahdollistaa tulosten ja kehittymisen seuraamisen. Tämän tyylinen harjoittelu, jossa jatkuvasti tehdään töitä kovempaa ja nopeampaa, johtaa erinomaisiin tuloksiin. Tulosten ja kehityksen seuraaminen on yksi suurimpia motivaattoreita CrossFit-harjoittelussa. Se mahdollistaa kilpailun itsensä kanssa, eikä haluttaessa poissulje kilpailua myös muiden CrossFit-urheilijoiden kanssa.

Functional Movements – Toiminnalliset liikkeet

Toiminnallisilla liikkeillä tarkoitetaan ihmiselle luonnollisia liikkeitä ja liikeratoja ja toiminnallisella harjoittelulla treenaamista, jossa käytetään näitä liikkeitä. Toiminnalliset liikkeet ovat sellaisia, joissa käytetään useampaa kuin yhtä niveltä kerrallaan(esim. kyykky, vedot, nostot, työnnöt jne.). Toiminnalliset liikkeet ovat turvallisia ja terveellisiä, kunhan ne suoritetaan teknisesti oikein. Toiminnalliset liikkeet vahvistavat tehokkaasti varsinkin keskivartalon ja lantion seutua. Toiminnallinen harjoittelu nostaa tehokkaasti sykettä ja pistää puuskuttamaan ja näin ollen kehittää tehokkaasti myös hengitys- ja verenkiertoelimiä.

CrossFit on kunto-ohjelma, jonka tarkoitus on kehittää tehokkaimmalla mahdollisella tavalla kymmentä fyysistä ominaisuutta, jotka ovat:

  1. Hapenottokyky(hengitys-/verenkierto)
  2. lihaskestävyys
  3. maksimivoima
  4. liikkuvuus
  5. nopeus
  6. nopeuskestävyys
  7. koordinaatio
  8. liiketarkkuus
  9. ketteryys
  10. tasapaino

CrossFit sopii kaikille

CrossFit sopii kaikille ihmisille liikuntataustastá ja kuntotasosta riippumatta. Sama ohjelma sopii huippu-urheilijoista ikäihmisiin sukupuoleen katsomatta. Tämä on CrossFit-lajissa käytettävän ”skaalauksen” ansiota. Skaalauksella harjoituksia muokataan mm. keventämällä painoja ja pienentämällä esteitä ja vastuksia harjoittelijan tasolle, ohjelman kuitenkin säilyen samana.

CrossFit-lajin kehittäjän, Greg Glassmanin, määritelmä sadalla sanalla tästä ylivertaisesta treenisysteemistä:

Eat meat and vegetables, nuts and seeds, some fruit, little starch and no sugar. Keep intake to levels that will support exercise but not body fat. Practice and train major lifts: Deadlift, clean, squat, presses, C&J, and snatch. Similarly, master the basics of gymnastics: pull-ups, dips, rope climb, push-ups, sit-ups, presses to handstand, pirouettes, flips, splits, and holds. Bike, run, swim, row, etc, hard and fast. Five or six days per week mix these elements in as many combinations and patterns as creativity will allow. Routine is the enemy. Keep workouts short and intense. Regularly learn and play new sports.
~Greg Glassman

Ja jotakuinkin sama suomeksi(mutta ei sadalla sanalla 😀 ):

”Syö lihaa ja kasviksia, pähkinöitä ja siemeniä, vähän tärkkelystä, mutta älä syö sokeria. Syö niin paljon, että se tukee treenaamista, muttei kerrytä kehon rasvavarastoja. Opettele ja harjoittele tärkeimpiä nostoja:maastavetoja, rinnallevetoja, kyykkyjä, pystypunnerruksia, rinnallevetoja ja työntöjä sekä tempauksia. Samoin, hallitse voimistelun perusasiat: leuanvedot, dipit, köysikiipeilyt, punnerrukset, istumaannousut, käsilläkävelyt, piruetit, voltit, spagaatit ja pidot. Pyöräile, juokse, ui, souda..yms. kovaa ja nopeasti. Viisi tai kuusi kertaa viikossa sekoittele näitä elementtejä keskenään niin paljon kuin mahdollista. Rutiinit ovat vihollinen. Pidä treenit lyhyinä ja intensiivisinä. Opettele ja harrasta säännöllisesti myös itsellesi uusia urheilulajeja.”